La vida quotidiana a la llar està plena de vivències, de relacions, de moments de cura... però sobretot està impregnada de JOC. És la forma que tenen els infants de viure el dia a dia, de comprendre el món i de mostrar-se ells mateixos en essència.
El joc mai s'atura, no té límits, permet fer milers de descobertes, hipòtesis proves i repeticions. El joc és l'activitat bàsica i fonamental que fan els infants de manera natural. Amb el joc aprenen i s'expressen.
"A través del joc els infants ocupen el món, s'expressen, es relacionen, es coneixen, coneixen les propietats del món físic i la cultura, es posen a prova, porten a terme projectes d'acció i pensament i desenvolupen la seva autonomia i competència. El joc és la seva manera de viure i ha de ser l'eix del dia a dia a l'escola." (Decret 21/2023, de 7 de febrer, p. 9).
Si observem els infants, veurem com des de ben petits comencen a explorar tots els materials que tenen al seu abast i com els sentits juguen un paper fonamental, sobretot en aquests primers contactes. A poc a poc aquestes exploracions impliquen més d'un objecte, tot buscant relacions entre ells, i alhora se li suma el fet que assoleixen la verticalitat i amb ell s'obre un ample ventall de moviments. Entrem doncs en el moment on: traslladen, arrosseguen, posen, treuen, emplenen, buiden, rodolen, obren, tanquen, xoquen, llencen, apilen, encaixen... jocs que impliquen accions precises i alhora grans moviments. És el que anomenem JOC HEURÍSTIC, que ve del grec "euridko" i significa descobrir.
I quins materials són els més interessants per a aquestes descobertes? Doncs, els materials no estructurats, que responen a les necessitats que tenen els infants d'explorar i descobrir per ells mateixos. Els permet observar com es comporten els objectes en l'espai quan els manipulen. Són materials que podem trobar a la nostra vida quotidiana, que poden ser reutilitzats o comprats, com per exemple: cadenes, pots, cordills, argolles, bobines, bosses de tela, tubs, taps, caixes, petxines, pinyes... com més variats en textura, color, pesos, volum, temperatura... millor. La tria es farà pensada sempre tenint en compte els interessos dels infants.
Un cop els infants tenen el material al seu abast, l'adult observa d'una forma atenta, curosa, gaudint dels descobriments dels infants, sent conscients de totes les investigacions que realitzen, de les preguntes que les seves mans intenten donar resposta, de les mil i una repeticions... en definitiva, amb una mirada cap a un infant competent, actiu, comunicatiu i capaç.
"L'infant no juga per aprendre, però aprèn perquè juga" Jean Piaget
El joc heurístic anirà ampliant-se amb el llenguatge i els primers jocs simbòlics o imitatius, continuant així amb el camí del joc, que es troba present en TOTES LES EDATS de la vida.
Així doncs, pensem quin material oferim als infants, prenem un paper d'acompanyant, que hi és present, que observa i que es deixa meravellar per la creativitat i les investigacions dels infants. Vivim el joc amb tota la seva esplendor i sent conscients, que el joc evoluciona, que és present tota la vida.
Perquè, què seria de la vida sense el joc?
"És essencial que l'infant descobreixi per si mateix tantes coses com sigui possible. Si l'ajudem a resoldre totes les tasques, el privem precisament d'allò que és el més important pel seu desenvolupament intel·lectual.
Un infant que aconsegueix alguna cosa experimentant per si sol, obté una forma de coneixement totalment diferent de la de l'altre que se li ofereix una solució" (Emmi Pikler)
Comments