El conte és un conjunt d’imatges i paraules que sovint van acompanyades d’una narració feta per una persona adulta. Sovint crea un espai de calma, d’escolta i d’observació que permet als infants viure aventures que els ajuden a créixer.
Amb els contes descobrim el món que ens envolta, ple de referents molt importants i imaginaris culturals per construir la pròpia identitat i establir relacions socials.
Triar un conte no sempre és senzill, de fet comporta una gran responsabilitat educativa, és una eina de canvi i transformació cap a una societat més justa i igualitària. Hem d’oferir narracions on les criatures puguin ser qui vulguin ser, sense limitacions per raó de gènere, origen o capacitats.
Doncs, ara que ja som a la biblioteca o a la llibreria…, quin conte triem?
Una bona opció per començar és preguntar-li al professional que treballa allà perquè ens assessori i ens mostri diferents alternatives, tenint en compte l’edat dels infants, el moment evolutiu i els seus interessos.
A continuació us deixem unes pautes que poden ajudar a decidir-vos pel conte més adient.
Mirarem que hi hagi…
– Equilibri en el nombre de personatges femenins i masculins.
– Que tingui un llenguatge no sexista. Que el vocabulari sigui inclusiu per a totes les persones.
– Que trenqui amb els estereotips de gènere (rols no associats a una cultura sexista).
– Presència de diversitat en les formes d’estimar i relacionar-se.
– Presència de diversitat en els models familiars.
– No ha de contenir violències ni discriminacions, aquí hem de tenir en compte que, si a un conte es dóna una situació de discriminació, ha de tenir una resolució positiva.
Sovint ens fem la pregunta “Què fem amb els contes tradicionals?”
Ben segur que els contes tradicionals tenen altres qualitats que els fan interessants, una d’elles podria ser aconseguir fer-ne una lectura crítica.
Conèixer aquestes narracions tradicionals ens permet orientar-nos i saber d’on venim per poder construir a on anem, què volem transmetre als nostres infants.
Hem de tenir en compte l’edat de l’infant, les seves necessitats i interessos per tal que gaudeixi de la història.
Un cop tingueu el conte triat, feu-lo vostre, és a dir, feu la lectura, observeu la portada, la contraportada i els detalls abans d’explicar-lo. No improviseu, prepareu-lo amb cura. Creeu un bon ambient, relaxeu-vos i gaudiu. Som-hi!
Comments